Про застосування регуляторів енергії в жарочних шафах. Як це працює і навіщо це потрібно.
Багатьом знайома ситуація коли в процесі випічки в духовці жарочної шафи підгорає або верх або низ виробу, або коли вдається зверху досягти рум'яної скоринки, а низ залишається недопеченим. Всі перераховані вище проблеми виникають через те, що духовки жарочних шаф мають великий розкид температури в камері. Вирішити проблему за допомогою регулятора температури іноді не вдається особливо якщо жарова шафа має велику висоту. В результаті пошуку вирішення даної проблеми фахівці Orest tm прийшли до висновку, що необхідно плавно зменшувати потужність верхніх і нижніх нагрівальних елементів. Найбільш надійними і практичними приладами які підходять для реалізації поставленого завдання виявилися регулятори енергії німецької фірми EGO, застосовувані в тепловому устаткуванні багатьма виробниками в багатьох країнах світу.
Вищезазначені прилади найбільш прості в експлуатації і розумінні їх застосування. Ручку регулятора можна обертати як за годинниковою і проти годинникової стрілки. Клік біля покажчика «3» означає що нагрів відключений, від «0» до «1» невизначена зона в якій регулювання не відбувається, починаючи з покажчика «1» потужність нагрівальних елементів збільшується від 10%, в зоні покажчика «2» потужність дорівнює 50 % а в зоні «3» - 100%. У зоні «1» регулятор включає нагрівальні елементи на 10% від загального інтервалу часу. Якщо обертати ручку регулятора за годинниковою стрілкою той час включення нагрівальних елементів збільшується а час відключення зменшується і в зоні «3» час включення сягає 100%. Таким чином обертаючи ручку регулятора енергії ми маємо можливість плавно регулювати величину енергії тепла яку випромінюють нагрівальні елементів і тим самим досягти бажаної якості продукту.
Рекомендації по роботі з жарочними шафами і печами з регуляторами енергії.
Перед початком роботи необхідно встановити ручки регуляторів енергії в положення «3», що відповідає 100% потужності, регулятор температури встановити на температуру відповідну температурі приготування продукту. Прогріти камеру на протязі 20-30 хвилин, коли згаснуть сигнальні лампи завантажити продукт і зробити пробну випічку. Якщо в результаті верх продукту запечений більше необхідного зменшити потужність верхніх нагрівальних елементів або якщо в результаті низ запечений більше необхідного зменшити потужність нижніх нагрівальних елементів. Величину регулювання визначають станом приготованого продукту (чим більше різниця між бажаним результатом і фактичним тим більше величина регулювання). Таким чином досягається необхідний результат процесу приготування.